CMSPortletBroker.$cloned.Articole.2297

Tu stii la cate riscuri sunt expuse alimentele pana ajung pe masa consumatorilor?

masa

In ultima perioada ne informam si suntem tot mai atenti in privinta alimentelor pe care le consumam. Ne dorim ca fructele si legumele sa fie ecologice, carnea sa nu contina hormoni si antibiotice, ouale sa fie de la gaini de tara "nestresate", produsele de panificatie sa nu contina aditivi si asa mai departe.
 
Traim fara indoiala in epoca globalizarii, iar traseul pe care il parcurge hrana care o mancam zilnic, inainte sa ajunga pe mesele noastre, este destul de lung si complicat. Cu precadere pentru oraseni, lucrurile nu mai stau deloc ca odinioara, cand isi procurau fructele, legumele, carnea si branza de la micii agricultori din zonele rurale. Acum avem supermarketuri in care majoritatea fructelor si legumelor sunt importe din tari precum Olanda, Turcia, Italia etc. Si, de cele mai multe ori, fie ca provin din productia interna sau din import, alimentele pe care le consumam ajung la noi prin intermediul unui lant logistic complex.
 
Prima veriga a lantului este agricultorul. Produsele agricultorilor sau fermierilor ajung ulterior in unitatile de procesare. Dupa procesare, alimentele sunt ambalate. Odata ambalate, ele sunt transportate, deseori, pe distante destul de mari, mai ales atunci cand vorbim de importuri. Pe parcurs, alimentele ajung in depozitele marilor angrosisti. De-abia de acolo ele sunt preluate de supermarketuri, de unde noi le cumparam.
 
Cu cat acest lant logistic al alimentelor este mai lung si mai complex, cu atat riscurile la care sunt expuse produsele si, implicit, companiile implicate in proces, sunt mai mari. Siguranta alimentelor depinde de bunele practici ale tuturor acestor entitati, de la fermieri la retaileri. Iar atunci cand apar cazuri de alimente contaminate, cu victime umane, toti cei implicati au de pierdut. Aceasta se datoreaza faptului ca anchetele autoritatilor sunt lungi, iar pana se descopera vinovatii, reputatia tuturor jucatorilor de pe piata este in joc.
 
Un singur exemplu, extrem de graitor: in 2011, in Germania a avut loc o epidemie de E-coli. Au fost suspectate rosiile produse in Spania si castravetii adusi din Olanda. In consecinta, cumparatorii au inceput sa evite produsele fermierilor spanioli si olandezi. Desi investigatiile oficiale au condus la concluzia ca acestia nu au avut nicio vina, raul fusese deja facut, iar agricultorii spanioli si olandezi au suferit pierderi importante din cauza faptului ca, o vreme, consumatorii s-au ferit de produsele lor.
 
Companiile din industria alimentara, de la fermieri la retaileri, se pot proteja de acest risc achizitionand polite de asigurare specializate pentru astfel de cazuri. Prin asigurare pierderile financiare sunt compensate de asiguratori.
 
Consumatorii pot suferi toxiinfectii alimentare, alergii sau chiar decese iar despagubirile semnificative si neprevazute pot pune in mare dificultate o companie, deja afectata si de riscul reputational. O polita de asigurare de raspundere civila pentru produse, de exemplu, poate despagubi consumatorilor prejudiciati sumele pe care, in absenta asigurarii, le-ar fi suportat compania insasi.
 
Sursa: http://media.swissre.com/documents/food_safety_in_a_globalised_world_1772015.pdf