CMSPortletBroker.$cloned.Articole.2265

Asigurarea lucrarilor de constructii-montaj

constructii

Manole a zidit-o pe Ana in zidul constructiei sale pentru ca "orice lucra, noaptea se surpa". Desi mitologia ne vorbeste despre magie si ritualuri, ratiunea ne spune ca, probabil, Manole si echipa sa nu erau niste constructori prea buni. Pe de alta parte, oricine poate gresi sau se poate confrunta cu situatii neprevazute, chiar si cei mai buni dintre profesionisti. Pentru astfel de situatii, exista polita de asigurare specializata pentru lucrarile de constructii–montaj (denumita pe scurt CAR).
 
Acest tip de polita acopera lucrari de constructii-montaj cum ar fi realizarea, reparatia sau mentenanta constructiilor civile (ansambluri rezidentiale, birouri, scoli, spitale), a constructiilor industriale (hale, depozite, garaje), a constructiilor agricole (ferme, sere, silozuri) sau a celor speciale (poduri, drumuri, cai ferate), dar si montajul diverselor utilaje, instalatii si echipamente.
 
Polita CAR se incheie de la inceput pentru intreaga perioada a lucrarii, inclusiv pentru perioada de garantie, si are de regula doua sectiuni principale, la care se pot adauga sectiuni si clauze optionale.
 
Prima sectiune acopera pagubele materiale si directe produse constructiei, materialelor si echipamentelor utilizate pe santier sau unor parti ale acestora. Importat de stiut este ca aceasta sectiune este de tipul „toate riscurile”, ea acoperind toate riscurile cu exceptia celor care sunt excluse in mod expres in conditiile de asigurare.
 
De exemplu, se acorda despagubiri pentru daunele produse de incendiu, trasnet, explozie, inundatie, furtuna, cutremur, alunecare de teren, erori de constructie si neglijenta, furt prin efractie si altele.
 
A doua sectiune acopera raspunderea civila fata de terti. Sunt despagubite daunele cauzate tertilor in legatura directa cu lucrarile de constructii si / sau montaj efectuate pe santier, ca urmare a unor vatamarile corporale, imbolnaviri si / sau daune materiale suferite de terti in timpul operatiunilor de constructie. Mentionam ca prin aceasta sectine nu se acopera prejudiciile comise cu intentie de catre asigurat, nici vatamarile corporale suferite de proprii angajati sau amenzile si penalitatile.
 
Dintre clauzele optionale, mentionam clauza Advanced Loss of Profits, care acopera pierderile financiare cauzate de intarzierea lucrarilor, ca urmare a unei daune acoperite de prima sectiune. In practica asigurarilor locale si internationale, se intalnesc zeci de clauze optionale, motiv pentru care este cel mai bine sa apelati la serviciile unui broker de asigurari care negocieze clauzele potrivite pe specificul fiecarei lucrari de constructii – montaj.
 
Potivit unui articol din Arena Constructiilor, sectorul de constructii a avut o contributie de 6,3% la formarea PIB-ului in 2014. Toate lucrarile de constructii si de montaj de instalatii comporta elemente de risc – fie ca acestea tin de natura in sine a lucrarii, de raspunderea civila, de fenomene naturale sau eroare umana, recomandam constructorilor sa incheie polita de asigurare CAR care sa acopere toate partile implicate intr-un proiect: beneficiarul, antreprenorul general si subcontractorii.