CMSPortletBroker.$cloned.Articole.2318

Ce este Cartea Verde si unde este valabila asigurarea RCA?

carte

Daca o polita RCA ne protejeaza din punct de vedere financiar in cazul unui accident auto produs pe teritoriul Romaniei, pentru evenimentele rutiere produse in afara Romaniei exista Cartea Verde. Astfel, atunci cand ne deplasam in strainatate aceasta are aceleasi functii ca o asigurare de raspundere civila si acopera pagubele financiare cauzate unor terte persoane, in urma accidentelor rutiere.

La incheierea unei asigurari RCA, asiguratorul emite polita de asigurare obligatorie de raspundere civila a vehiculelor si documentul international de asigurare (Cartea Verde).

In baza acesteia, compania de asigurari va acorda despagubiri pentru accidentele produse de dumneavoastra in strainatate, in limitele teritoriale de acoperire.

Cartea Verde este parte integranta a politei RCA, incepand cu anul 2007, dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana (UE).

Sistemul Carte Verde cuprinde 47 de tari: statele europene si cele din jurul Marii Mediterane, precum si Rusia, Iran si Azerbaidjan.

Lista tarilor in care Cartea Verde este valabila este trecuta pe polita de asigurare si va sfatuim sa o verificati inainte sa calatoriti in strainatate. De ce? Din simplul motiv ca, unele polite nu  au acoperire in toate statele membre ale sistemului Carte Verde.

Atentie! Pentru unele tari, desi sunt incluse in sistemul de Carte Verde, unele companii de asigurari  solicita plata unor prime suplimenare.

Lista tarilor membre ale sistemul de Carte Verde:

Austria, Albania, Andorra, Azerbaijan, Belgia, Bulgaria, Bosnia si Hertegovina, Belarus, Elvetia, Cipru, Cehia, Germania, Danemarca, Spania, Estonia, Franta, Finlanda, Marea Britanie, Grecia, Ungaria, Croatia, Italia, Israel, Iran, Irlanda, Islanda, Luxemburg, Lituania, Letonia, Malta, Maroc, Moldova, Macedonia, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Portugalia, Polonia, Romania, Rusia, Suedia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Tunisia, Turcia, Ucraina.

Surse:

Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania

http://baar.ro/index.html

Autoritatea de Supraveghere Financiara

http://asfromania.ro/