CMSPortletBroker.$cloned.Articole.2242

Cine ne despagubeste daca suntem pagubiti de un sofer fara RCA? Dar daca soferul vinovat fuge de la locul accidentului?

rca

Un accident auto in care suntem implicati este intotdeauna un eveniment neplacut, mai ales atunci cand suferim prejudicii din cauza altui sofer. Lucrurile devin cu atat mai neplacute atunci cand conducatorul auto care ne-a provocat daune nu are polita obligatorie de asigurare de raspundere civila auto (RCA) sau fuge de la locul accidentului. Cum ne vom recupera paguba in acest caz?
 
Din fericire exista o institutie care se numeste Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS) si care ii despagubeste pe cei prejudiciati in accidente rutiere cauzate de vehicule care nu au asigurare RCA sau care nu au fost identificate.
 
Daca accidentul a fost provocat de un vehicul neasigurat RCA, FPVS garanteaza si plateste despagubiri atat pentru daune materiale, cat si pentru vatamari de persoane si decese.
 
Daca accidentul a fost provocat de un vehicul neidentificat, FPVS garanteaza si plateste despagubiri numai pentru vatamari de persoane si decese. Pentru daune materiale se garanteaza si se platesc despagubiri numai daca, in accident, cel putin o persoana a suferit vatamari care sa necesite, pentru vindecare, mai mult de 60 de zile de ingrijiri medicale.
 
Care sunt pasii care trebuie urmati daca suntem prejudiciati intr-un accident produs de o masina neasigurata RCA?
·          contactati Politia, pentru a intocmi proces verbal;
·          trebuie completata si trimisa o cerere de despagubire pe adresa FPVS. Formularul tip pentru cererea de despagubire precum si informatiile privind documentele necesare pentru sustinerea cererii pot fi gasite pe site-ul Fondului (www.fpvs.ro);
 
In termen de 90 de la data depunerii cererii de despagubire si a celorlalte acte doveditoare, FPVS fie va plati despagubirea cuvenita, fie va adresa un raspuns motivat, in cazul in care se constata ca nu sunt indeplinite conditiile pentru ca cel prejudiciat sa beneficieze de despagubiri de la Fond sau dauna nu a putut fi evaluata in intregime.
 
FPVS este o asociatie profesionala non-profit constituita de companiile de asigurari autorizate sa vanda RCA in Romania. Acestea contribuie la finantarea Fondului cu cate 2% din valoarea anuala a primelor brute incasate din polite RCA.