CMSPortletBroker.$cloned.Articole.2249

Cum sa te protejezi de pierderile cauzate de erori ca liber-profesionist?

raspundere

Cand activezi ca liber-profesionist, ca avocat, notar, expert contabil, arhitect etc., raspunzi direct de calitatea muncii prestate in beneficiul clientilor. Iar daca a gresi este omeneste, rational este sa te protejezi cat mai mult de consecintele financiare ale greselilor tale, pentru ca in caz de eroare cauzatoare de prejudicii, ti se vor cere despagubiri.
 
Pentru astfel de situatii exista politele de asigurare de raspundere civila profesionala.
 
Aceste asigurari de raspundere civila profesionala acopera pierderile financiare pe care le-ai putea suferi in cazul in care trebuie sa iti despagubesti clientii pentru prejudicii pe care le-ai produs prin eroare, omisiune sau neglijenta. In profesiile liberale, gama erorilor posibile acoperite prin aceste polite de asigurare este destul de mare. De exemplu, o astfel de polita poate acoperi costurile inlocuirii sau refacerii unor acte importante ale clientului, in cazul in care, din vina ta, acestea au fost distruse sau pierdute. In plus, in cazul in care esti dat in judecata de catre clientul prejudiciat, polita de asigurare poate  acoperi si cheltuielile de judecata si / sau aparare.
 
Este foarte important de retinut ca polita de asigurare de raspundere civila profesionala nu acopera erorile comise cu intentie de asigurat si nici daunele materiale proprii ale asiguratului, rezultate ca urmare a acelorasi erori.
 
Stabilirea cuantumului despagubirilor se poate face prin acord amiabil, in procedura de mediere sau in justitie. Asiguratorul, asiguratul si clientul prejudiciat pot opta pentru stabilirea despagubirilor prin procedura medierii, in conditiile legii. Insa, in caz de neintelegere asupra existentei erorii profesionale sau asupra cuantumului prejudiciului, despagubirile se vor acorda in baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.
 
Pentru mai multe detalii si oferte de asigurare personalizate, te rugam sa ne scrii la adresa de e-mail angelina.enache@raiffeisen.ro.