CMSPortletBroker.$cloned.Articole.2180

Polita RCA te poate despagubi si pentru perioada in care nu-ti poti folosi masina

rca

Soferii cu masini avariate in accidente rutiere provocate de alti conducatori auto sunt indreptatiti sa ceara despagubiri de la asiguratorii RCA ai vinovatilor pentru prejudiciile financiare rezultate din imposibilitatea temporara de a-si folosi masinile.
Aceste despagubiri pot fi solicitate in instanta, iar sarcina probei aparţine păgubitului şi se face cu înscrisuri doveditoare.
Potrivit normelor RCA in vigoare, doar persoanele si firmele specializate in transportul de persoane sau marfuri (inclusiv taximetristii licentiati) pot solicita direct de la asiguratorii RCA despagubiri pentru pierderile financiare suferite pe perioada in care acestea nu-si pot utiliza masinile avariate, acestea aflandu-se in service pentru reparatii.
 
„Despagubirile se stabilesc prin hotarare judecatoreasca, in cazul in care se formuleaza pretentii de despagubiri pentru lipsa de folosinta a bunului avariat ori distrus, pentru partea respectiva de despagubire, cu exceptia lipsei de folosinta a mijloacelor de transport cu care persoana prejudiciata isi realizeaza obiectul de activitate si pentru care detine licenta si autorizare in acest sens, dar numai pentru timpul normat necesar efectuarii reparatiei pagubelor produse la mijloacele de transport. Partea de despagubire aferenta lipsei de folosinta a vehiculelor avariate se determina luandu-se in calcul tarifele pentru transporturi de marfuri sau de persoane practicate de pagubit la data producerii pagubei. Sarcina probei apartine pagubitului si se face cu inscrisuri doveditoare.”, se stipuleaza in norme (Ordinul 14 / 2011 pentru punerea în aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule).