Skip to main content

Agricultura: probleme si solutii

Domeniul agricol a fost, este si va ramane unul dintre principalele medii din care econonomia romaneasca ar putea beneficia de o crestere importanta. Agricultura are totodata un potential de dezvoltare major in urmatorii ani, dar pentru aceasta sunt necesare solutii pentru multiplele riscuri.

Fenomenele meteo extreme, legislatia greoaie, lipsa unei strategii coerente pentru agricultura, degradarea sistemului de irigatii si fluctuatia preturilor produselor agricole sunt principalele riscuri cu care se confrunta fermierii nostri, potrivit „Barometrului riscurilor pentru fermieri” al Groupama Asigurari Romania.

In ciuda avansului tehnologic care a pus la dispozitia fermierilor o gama larga de echipamente si utilaje, fenomenele meteorologice extreme au ramas inca o mare amenintare, mai ales pentru productia culturilor de camp, cea mai mare amenintare ramanand seceta.

Crearea unui fond mutual in agricultura ar fi o alternativa pentru acoperirea pierderilor determinate de fenomenele meteo extreme sau de anumite boli ale plantelor, riscuri care nu sunt acoperite de asigurarile agricole. In acest sens, este foarte important sprijinul acordat de catre stat, in vederea cresterii capacitatii agricultorilor de a face fata riscurilor, pentru continuarea si cresterea productiei agricole.

Efectele negative sunt resimtite in mod special de fermele mici. Lipsa subventiilor corespunzatoare, comparativ cu cele din alte state europene, imposibilitatea de a investi, expun fermele autohtone, in special cele de dimensiuni mici, riscului de a intra in incapacitate de plata.

Din pacate, in Romania, nu exista o strategie coerenta a autoritatilor privind agricultura, cu atat mai mult cu cat schimbarile frecvente la guvernarea tarii aduc noi modificari legislative. Fermierii romani percep cadrul legislativ ca fiind complicat si nu foarte stabil in timp, foarte greu de urmarit si care ingreuneaza planificarea oricarei afaceri pe termen lung.

Modul de accesare a subventiilor nu este considerat a fi facil, corect si transparent de catre fermieri, politica de acordare a subventiilor si accesul la acestea avand o influenta majora asupra domeniului agricol.

Nu in ultimul rand, preturile sunt impuse de marii ”traderi”, iar lipsa bazelor de depozitare ale fermierilor reprezinta unul dintre factorii care reduc posibilitatea de negociere.

Concluzia studiului Groupama consta in necesitatea stabilirii unei strategii coerente pentru agricultura, pe termen lung, cu alinierea legislatiei, ceea ce ar da un semnal bun in randul finantatorilor, fermierilor, investitorilor si tuturor partilor implicate in domeniul agriculturii.

Sursa: 

https://www.groupama.ro/