Skip to main content

Asigurarea parcurilor eoliene

Romania este in prezent una dintre cele mai avansate tari din punct de vedere al ponderii energiei din surse regenerabile in totalul productiei si consumului de electricitate. Potrivit datelor Eurostat, inca de la finalul anului 2013, 23,9% din totalul consumului brut de energie electrica din Romania era asigurat din surse regenerabile, tara noastra aflandu-se pe locul 8 in UE la acest capitol. In aceste conditii, se estimeaza ca Romania va atinge tinta europeana privind procentul de energie regenerabila, de 27%, inca din 2020, desi termenul fixat de autoritatile UE pentru acest obiectiv este 2030. Acest avant al productiei de energie din surse regenerabile se datoreaza in proportie covarsitoare capacitatilor de productie de energie eoliana. 

Conform datelor Transelectrica, capacitatile de producere a energiei din surse regenerabile au ajuns la o putere instalata totala de 4.704 MW la finele lunii august 2014, din care 2.800 MW reprezentau centrale electrice eoliene. 

Este un lucru stiut ca orice  investitie comporta si riscuri care pot ameninta functionarea in bune conditii a centralelor electrice eoliene, riscuri care pot duce, in extremis, la intreruperea totala a proiectelor. Vorbim atat despre riscurile presupuse de lucrarile de construire a parcurilor eoliene (daune produse utilajelor si materialelor, raspundere civila fata de terti), cat si despre riscurile survenite dupa punerea in functiune a centralelor producatoare de energie regenerabila (avarii accidentale, riscuri legate de fenomene naturale, intreruperea activitatii etc). 

Trebuie avut in vedere ca, pentru a avea un control al riscurilor ce pot surveni in activitatea unui parc eolian,  un pachet optim de asigurare este o parte esentiala a programului de management al riscurilor. 

Astfel, prin polita de asigurare de bunuri si avarii accidentale pot fi acoperite urmatoarele riscuri: cutremur, incendiu, trasnet, explozie, caderea aparatelor de zbor, inundatii, furtuna, inghet, erori de operare, neglijenta, vicii de constructie, defecte ale materialelor, vandalismul si altele. 

Foarte importanta este componenta prin care se acopera pierderile financiare rezultate direct din  intreruperea activitatii ca urmare a unui risc asigurat pe polita de bunuri si/sau avarii accidentale, cunoscuta sub numele de „Business Interruption”. In plus, aceasta acoperire poate fi extinsa si la pierderile financiare cauzate de intreruperi de activitate ale furnizorilor, clientilor cheie sau subcontractantilor, extindere cunoscuta sub numele de „Contingent Business Interruption”.

De notat ca pe politele de asigurare exista de obicei o perioada de asteptare, ce este stabilita in numar de zile de la data producerii riscului asigurat si care actioneaza ca o fransiza exprimata in zile – adica pierderea de profit este acoperita pentru intreruperile care dureaza mai mult decat zilele prevazute in perioada de asteptare. 

Piata locala de asigurari a dezvoltat in timp produse care se apropie ca si complexitate de cele de pe piata internationala, insa acestea din urma raman in continuare mult mai competitive, atat din punct de vedere al capacitatii, cat si al acoperirilor si mai ales din punct de vedere al pretului. 

Specialistii nostri va stau la dispozitie cu solutii locale sau internationale, care sa va aduca acoperirile optime, in cele mai bune conditii de pret.