Ce despagubiri primesti daca a fost distrusa masina intr-un accident de circulatie?
Proprietarii de vehicule care sunt distruse in urma unor accidente de circulatie survenite din vina altor conducatori auto sunt indreptatiti sa primeasca despagubiri in baza politei de asigurare de raspundere civila auto (RCA) a vinovatului, despagubiri al caror cuantum maxim il reprezinta valoarea vehiculului la momentul producerii accidentului.
Potrivit normelor in vigoare privind asigurarea RCA (Ordinul ASF nr. 14 / 2011), in caz de dauna totala, despagubirile nu pot depasi cuantumul pagubei, valoarea vehiculului la data producerii accidentului si nici limita de despagubire prevazuta in polita de asigurare RCA.
In prezent, limita de despagubire pentru daune materiale este echivalentul in lei al sumei de un milion de euro. Intr-un astfel de caz de dauna totala, valoarea epavei este definita ca valoarea acelor parti din vehicul ramase neavariate, demontabile si valorificabile. Valoarea epavei, potrivit legislatiei in vigoare, este cuprinsa intre minimum 0,1% si maximum 25% din valoarea vehiculului la data producerii accidentului. „In cazul unei daune totale, daca persoana pagubita face dovada radierii din circulatie a vehiculului avariat si valorificarii integrale a acestuia catre o societate specializata in dezmembrarea si reciclarea vehiculelor, valoarea ramasa (valoarea epavei – n.r.) este cea mentionata in documentele fiscale justificative eliberate de societatea respectiva, fara a putea depasi 25% din valoarea vehiculului la data producerii accidentului”, se stipuleaza in normele privind asigurarea RCA.
De retinut ca, in caz de dauna totala, asiguratorul RCA al soferului vinovat de accident nu acopera cheltuielile de transport al vehiculului distrus la o firma de dezmembrare, in vederea valorificarii. In schimb, daca este vorba de o dauna partiala, cheltuielile de transport la service sau la garaj sunt acoperite de polita RCA.