Skip to main content

Cum functioneaza actiunea in regres daca provocam un accident auto

In cazul in care provocam un accident auto soldat cu daune la autovehiculul altui sofer, persoana pe care am prejudiciat-o are la indemana doua posibilitati: isi recupereaza dauna fie de la asiguratorul nostru RCA, fie pe baza politei sale Casco, daca detine o astfel de polita. 

In situatia in care detin o polita Casco, conducatorii auto prejudiciati in accidente provocate de alti soferi prefera sa repare autovehiculele in baza acesteia. Astfel, asiguratorul Casco plateste despagubirile cuvenite, iar ulterior solicita de la asiguratorul RCA al vinovatului contravaloarea acestor despagubiri, fie pe cale amiabila, fie in instanta, daca exista neintelegeri cu privire la cuantumul datorat sau la conditiile de producere a accidentului.

In plus, asiguratorul Casco se poate indrepta cu actiune in regres, pentru a-si recupera despagubirile platite, si direct impotriva persoanei vinovate de producerea accidentelor.   Exista si situatii in care putem fi dati in judecata de propriul nostru asigurator RCA dupa ce acesta l-a despagubit pe soferul pe care l-am prejudiciat, intr-un accident auto survenit din vina noastra? Da, insa acestea constituie exceptii la regula si sunt stipulate si descrise in detaliu de legislatia in vigoare, respectiv de art. 58 din Legea nr. 136/1995. 

Astfel, potrivit actului normativ citat, cazurile in care asiguratorul RCA poate recupera de la asigurat sau de la conducatorul autoturismului vinovat de producerea accidentului despagubirea platita victimei sunt:

  •  in situatia in care accidentul a fost produs cu intentie;
  • accidentul a fost produs in timpul comiterii unor fapte incriminate de dispozitiile legale privind circulatia pe drumurile publice ca infractiuni savarsite cu intentie, chiar daca aceste fapte nu s-au produs pe astfel de drumuri sau in timpul comiterii altor infractiuni cu intentie;
  • accidentul a fost produs in timpul in care autorul infractiunii savarsite cu intentie incearca sa se sustraga de la urmarire;
  • persoana raspunzatoare de producerea pagubei a condus autoturismul fara consimtamantul asiguratului. 

Aceasta actiune de recuperare a contravalorii despagubirii de la cel care, potrivit legii, este vinovat de producerea prejudiciului poarta numele de regres.