Cum functioneaza sistemul BONUS – MALUS in asigurarea RCA?
Cum este si firesc, asiguratorii RCA acorda reduceri de tarife soferilor prudenti, care nu au provocat accidente rutiere si ii penalizeaza pe cei mai putin prudenti prin majorari de tarife. Acest sistem de reduceri sau majorari poarta numele de bonus-malus, iar modul sau de functionare este reglementat prin Norma nr. 23 / 2014 (Norma RCA) a Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).
Sistemul bonus-malus este format din categoria de baza B0, 14 clase de bonus si 8 clase de malus. Clasa B0 este clasa atribuita unui vehicul nou, fara istoric in asigurare. Pentru a exemplifica va prezentam cazul tipic al unui tanar – pentru ca tot este de actualitate subiectul tarifelor RCA pentru tineri – care, de-abia si-a luat permisul de conducere si incheie pentru prima oara polita RCA pentru autovehiculul achizitionat cu aceasta ocazie. Ca atare, in primul an de asigurare RCA, el va fi incadrat in clasa B0. Daca in acest prim an de asigurare nu produce nicio dauna, cand reinnoieste tot pentru un an polita RCA, va beneficia de o "avansare" cu doua clase de bonus, respectiv de la B0 la B2, adica de o reducere cu 10% a tarifului de prime practicat de asigurator la data respectiva.
Foarte important de retinut: reducerea se aplica in raport cu prima RCA de baza calculata de asigurator la data reinnoirii politei, potrivit criteriilor legale, respectiv varsta, locatie, tipul vehiculului etc, si nu in raport cu prima efectiv platita pentru anul anterior. Ca atare, nu este exclus ca, in al doilea an de asigurare, tanarul sa plateasca mai mult decat in primul an, in pofida bonusului B2, daca asiguratorul majoreaza intre timp tariful de baza coresupunzator autovehiculului sau. Daca, dimpotriva, soferul produce o dauna, este penalizat la reinnoirea politei RCA, de la clasa B0 fiind incadrat la clasa M4, adica i se aplica o majorare de prima de 30% fata de tariful de baza valabil la data reinnoirii. Pentru doua daune pe an, este retrogradat la M7, adica va avea o crestere de prima cu 80% fata de tariful de baza.
Pentru trei sau mai multe daune pe an se poate ajunge pana la ultima clasa de malus M8 care presupune dublarea primei de asigurare fata de tariful de baza. Sistemul bonus-malus este construit in asa fel incat majorarile aplicate pentru producerea de daune sunt mai mari decat reducerile acordate pentru a incuraja sofatul prudent si disciplinat. De asemenea, se poate ajunge mult mai usor la ultima clasa de malus decat la prima clasa de bonus. Doi ani la rand cu daune sunt suficienti pentru a fi retrogradat de la B0 la M8.
In schimb, pentru a ajunge la clasa maxima de bonus, B14, in baza careia beneficiezi de reducerea la jumatate a primei de asigurare fata de tariful de baza, ai nevoie de minim 7 ani consecutivi fara daune. Va dorim drum bun si sa recomandam sa conduceti cat mai prudent!