Skip to main content

Gripa, mai periculoasa decat credem. Cum prevenim raceala sezoniera?

In sezonul rece suntem predispusi racelii si gripei. Atunci cand ne gandim la gripa, avem impresia ca este vorba despre o simpla raceala de iarna, care trece in cateva zile. Insa, situatia poate fi mult mai complicata, intrucat gripa este cauzata de un virus care, netratat, poate deveni mortal. 

De exemplu, iarna trecuta, gripa sezoniera a cauzat in Franta cel mai ridicat nivel de decese din ultimii 8 ani, respectiv 18.300, conform datelor Institutului National Francez de Supraveghere a Sanatatii. In acest context, este nevoie de masuri suplimentare pentru a preveni raceala sezoniera, iar vaccinarea antigripală este cea mai eficienta masura de prevenire a imbolnavirilor, a complicatiilor si a deceselor cauzate de gripa. 

Recomandata in special pentru persoanele vulnerabile - batrani, copii, femei insarcinate, personal medical, vaccinarea impotriva gripei poate preveni anual 2.000 de decese, in special in cazul persoanelor care au peste 65 de ani. Virusul care cauzeaza gripa este contagios si se manifesta prin febra mare, oboseala si dureri musculare. Acesta se transmite prin aer, saliva sau prin contactul simplu cu o persoana care are gripa. Prin urmare, masurile de igiena personala, alimentatia bazata pe legume si fructe, odihna si miscarea sunt esentiale pentru prevenirea imbolnavirii. 

Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, anual, 5-10% dintre persoanele adulte si 20-30% dintre copii contacteaza virusul gripal, iar 3-5 milioane de persoane sufera de forme grave de gripa, care necesita spitalizare. Dintre aceste persoane, la nivel mondial, sunt inregistrate intre 250.000 si 500.000 de decese.