Skip to main content

Terorismul. Este acesta un risc acoperit de asigurari?

Desi Romania este considerata o tara cu risc scazut de terorism, evenimentele care au avut loc la nivel global, cu precadere in ultimii 10-15 ani, precum cele din noiembrie 2015 din Paris, au readus in discutie acest subiect si din perspectiva industriei asigurarilor.

Asigurarea de terorism a devenit un produs separat, in urma atentatelor de la World Trade Center din 11 septembrie 2001, evenimente care au zguduit si marcat profund societatea contemporana. In urma atentatelor, au rezultat 60.000 de dosare de dauna si s-au produs daune materiale de aproape 32,5 miliarde USD, nemaivorbind de pierderile umane.

Dar cum stam cu acoperirea riscului de terorism prin produsele asiguratorilor prezenti pe piata autohtona?

Produsele standard de asigurare oferite de asiguratori (auto, locuinte, bunuri, de calatorie sau de viata), nu despagubesc daunele produse ca urmare a actelor de terorism.

“Apetitul” asiguratorilor locali pentru acest tip de asigurare difera de la o companie la alta, astfel ca putem vorbi de trei tipuri de asiguratori:

  • cei care nu doresc preluarea in asigurare a riscului de terorism, acesta gasindu-se la excluderi in conditiile de asigurare;
  • cei care pot acoperi punctual, prin derogare de la conditiile standard, cu acordul reasiguratorilor si la preturi destul de ridicate;
  • si ultima categorie de asiguratori, cei care asigura acest risc printr-o polita separata, care poate fi oferita la pachet, sau nu, cu polita de bunuri.

Ce produse de asigurare acopera acest risc?

Acesta este de regula un produs destinat persoanelor juridice si aplicabil politelor de asigurare a bunurilor. Sunt despagubite daunele produse sau rezultate ca urmare directa a unor acte de terorism sau sabotaj. Actele de terorism sunt definite ca acte de violenta sau amentinare cu violenta sau actiuni daunatoare care pun in pericol vieti umane, proprietati sau infrastructuri tangibile sau intangibile, cu intentia influentarii oricarui guvern sau provocarea fricii in randul populatiei.

Valoarea primei de asigurare este influentata de tipul de activitate al asiguratului, prin prisma importantei pe care acesta o are la nivelul populatiei. Astfel, pentru societati precum Metrorex, Posta Romana sau Tarom, prima de asigurare este mai mare decat pentru o companie mica.

Asiguratorii prezenti in Romania nu acopera acest risc pe politele de accidente de persoane, insa acesta se poate regasi la unele societati de asigurare in politele de viata, fiind insa produse de asigurare speciale, diferite de cele standard de viata.

“Costul” terorismului la nivel mondial
Un raport recent, aparut dupa atacurile din Paris, arata ca economiile lumii platesc cel mai ridicat pret pentru terorism de dupa atacurile din SUA din septembrie 2001. In 2014, costul global al actelor teroriste s-a ridicat la nici mai mult nici mai putin de 52,9 miliarde de dolari, nivel aproximativ egal cu cel al PIB-ului Bulgariei, potrivit ultimului raport anual „Indexul Terorismului la nivel Global”, publicat de Institutul pentru Economie si Pace (IEP), care a centralizat cifre incepand cu anul 1997.

Contextul social se schimba constant si odata cu acesta si riscurile la care fiecare dintre noi este supus zilnic.

Important este sa ne protejam cu instrumentele specifice, iar pentru cei care locuiesc, calatoresc sau fac afaceri in zone in care terorismul este o amentintare reala, o astfel de asigurare este indispensabila.