Asiguratorii sunt reticenti la preluarea in asigurare a cladirilor izolate cu panouri de tip "sandwich"

casa

In ultima perioada, la multe constructii sunt utilizate panouri termoizolante de tip sandwich. Trebuie stiut ca societatile de asigurare sunt reticente in a prelua in asigurare astfel de cladiri, fie refuzand pur si simplu sa le asigure, fie solicitand fransize mari la incheierea politelor de asigurare aferente cladirilor construite din acest tip de materiale.
 
In cazul izbucnirii unui incendiu la o cladire izolata cu acest tip de panouri, este aproape imposibil de oprit extinderea acestuia. Materialele din care sunt construite panourile contribuie la intetirea incendiului, astfel incat acesta se extinde rapid, atat intre panouri ca atare, cat si intre spatiile din spatele si de deasupra acestora. Cele mai inflamabile materiale sunt cele cu izolatie din poliester, urmate de cele din poliuretan si de cele din vata minerala. O mare problema o constituie si lipsa de etansare a izolatiei, care face posibila comunicarea cu exteriorul.
 
In plus, interventia echipelor specializate in stingerea incendiilor este mult ingreunata de faptul ca arderea respectivelor materiale genereaza cantitati mari de fum negru. Evolutia acestor incendii este extrem de imprevizibila, intrucat exista riscul delaminarii subite a respectivelor panouri. Acest fenomen consta in caderea de la o inaltime considerabila a unor fasii mari de metal subtire si poate inteti si extinde focul.
 
Avand in vedere riscurile expuse mai sus, va recomandam sa incheiati o polita de asigurare pentru cladirea dumneavoastra si sa acordati o atentie deosebita conditiilor de asigurare, astfel incat sa beneficiati de despagubire in astfel de cazuri.