CMSPortletBroker.$cloned.Articole.2253

Atentie la prevederile privind forta majora din contractele de asigurare

forta

In Codul Civil al Romaniei, conceptul de "forta majora" este definit ca "orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil si inevitabil" (alin (2) al art. 1361). Iar conceptul de caz fortuit are urmatoarea definitie: "Un eveniment care nu poate fi prevazut si nici impiedicat de catre cel care ar fi fost chemat sa raspunda daca evenimentul nu s-ar fi produs".
 
Ambele situatii definite mai sus reprezinta asa-numite "cauze exoneratoare de raspundere".  Asta inseamna ca, daca legea nu prevede altfel sau partile nu convin contrariul, raspunderea este inlaturata atunci cand prejudiciul este cauzat de forta majora sau de caz fortuit.
 
Forta majora si cazul fortuit sunt de cea mai mare importanta in contractele de asigurare. Este bine sa citim cu mare atentie conditiile de asigurare atasate politelor, pentru a sti exact ce intelege asiguratorul prin "forta majora" si „caz fortuit” si cum actioneaza polita de asigurare in aceste situatii.
 
De exemplu, este interesant ca, pe unele polite de asigurare de locuinta, riscuri precum cutremur, inundatie, razboi sau incendiu sunt considerate forta majora in masura in care impiedica sau intarzie, total sau partial, indeplinirea obligatiilor stabilite in contractul de asigurare. Astfel, in aceste cazuri, atat asiguratul, cat si asiguratorul, pot fi scutiti de orice obligatii care le revin in baza contractului de asigurare, daca neexecutarea obligatiei respective a fost cauzata de forta majora sau cazul fortuit. Cu alte cuvinte, asiguratorul nu are nicio obligatie de despagubire in cazul in care esti afectat de cutremur, incendiu sau alte evenimente considerate forta majora sau caz fortuit. Iata ce scrie in documentul cu conditiile de asigurare ale unei polite de locuinta subscrisa de un asigurator: "Nici una dintre partile contractante nu raspunde de neexecutarea la termen si/sau executarea in mod necorespunzator – totala sau partiala, a oricarei obligatii care ii revine in baza Contractului de asigurare, daca neexecutarea sau executarea necorespunzatoare a obligatiei respective a fost cauzata de forta majora sau de cazul fortuit, asa cum sunt definite de lege. Prin forta majora se intelege orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil si inevitabil, ce include, dar nu se rezuma la razboi sau revolutie, incendiu, inundatie, cutremur, epidemie, embargou sau restrictii de carantina si care, survenind pe durata executarii Contractului de asigurare, impiedica sau intarzie, total sau partial, indeplinirea obligatiilor izvorand din acest Contract de asigurare"
 
Bineinteles, o persoana de buna credinta ar putea interpreta aceste conditii de asigurare in sensul ca nu riscul de cutremur este exclus din acoperire, ca reprezentand un caz de forta majora, ci ca asiguratorul ia in calcul posibilitatea ca, in caz de cutremur, sa nu-si poata indeplini la timp obligatiile de despagubire din cauza faptului ca activele si angajatii sai au fost, la randul lor, afectati de seism.
 
Insa exprimarile vagi pot duce oricand la surprize neplacute, de aceea nu numai ca va recomandam sa cititi cu atentie contractul de asigurare, dar si sa apelati si la serviciile unui consultant in asigurari, care va gasi exact produsul de asigurare ce se pliaza pe nevoile pe care le aveti.