CMSPortletBroker.$cloned.Articole.2237

Atentie la riscul de intoxicare cu monoxid de carbon!

monoxid

Chiar daca primavara este pe cale sa-si intre in drepturi, cei care au centrale de apartament cu boilere trebuie sa fie permanent atenti pentru a-si reduce la minim riscurile la care sunt expusi.
 
Va recomandam sa verificati periodic daca boilerul functioneaza corespunzator, atat din motive de siguranta, cat si pentru a evita cheltuielile nedorite si neprevazute ocazionate de eventuale defectiuni.
 
Boilerele care nu functioneaza corect pot ajunge sa emita monoxid de carbon, gaz care, daca se acumuleaza in spatii inchise, precum apartamentele, pot fi letale. Primele simptome de intoxicatie cu monoxid de carbon sunt durerile de cap, ametelile, greata si pierderea respiratiei, insa se poate ajunge pana la pierderea cunostintei sau lesinuri. Problemele se pot accentua daca locuinta nu este aerisita cum trebuie.
 
Ce este recomandat sa facem?
 
1.      Trebuie verificate aerisirile si gurile de ventilare, pentru a ne asigura ca nu sunt blocate sau nu cumva le-am acoperit din greseala.
2.      Trebuie sa verificam daca nu cumva au aparut semne de coroziune in jurul boilerului. Lumina de veghe de la boiler trebuie sa fie albastra. Daca devine portocalie, este semn ca ceva este in neregula.
3.      Cel mai important: montati un sistem de semnalizare a scurgerilor de monoxid de carbon langa instalatia de incalzire. Nu este scump si va poate salva viata.
4.      Chemati periodic un specialist pentru a va verifica centrala si boilerul.
5.      Daca constatati ca s-a produs o scurgere de monoxid de carbon, nu incercati sa rezolvati problema singur. Intr-un astfel de caz, deschideti toate ferestrele si asigurati-va ca toate persoanele din locuinta sunt in siguranta.
6.      Daca constatati semne de intoxicare la dumneavoastra sau la membrii familiei, apelati la un medic sau la serviciul de urgenta 112. Opriti toate aparatele electrocasnice din casa. Nu fumati si nu umblati la lumina - nu o aprindeti, respectiv nu o stingeti!
 
Acest articol are scop strict informativ. Pentru informatii specifice echipamentului dumneavoastra, va recomandam sa solicitati sfatul furnizorului sau sfatul unui specialist.