CMSPortletBroker.$cloned.Articole.2243

Cartea Verde ar putea sa nu mai fie valabila in Republica Moldova

moldova

Cartea Verde ar putea sa nu mai fie valabila in Republica Moldova
 
In prezent, politele RCA pot oferi acoperire de tip Carte Verde si pentru deplasarile in Republica Moldova. In functie de politica fiecarui asigurator, acoperirea Carte Verde pentru anumite tari este acordata automat si gratuit, sau la cerere si contra cost.
 
Este posibil ca acoperirea Carte Verde pentru Republica Moldova de pe politele RCA sa nu mai fie recunoscuta, pentru ca Republica Moldova ar putea fi suspendata din sistemul international Carte Verde, scrie 1asig.ro. In acest caz, conducatorii auto romani ar putea fi nevoiti sa cumpere, la intrarea in Republica Moldova, o polita de raspundere civila pentru autovehicule valabila pe perioada sederii peste Prut, asa-numita asigurare de frontiera.
 
Consiliul Birourilor Carte Verde de la Bruxelles a propus recent suspendarea dreptului Republicii Moldova de a emite polite Carte Verde incepand cu 1 iulie, potrivit unei scrisori oficiale remise celor 47 de membri ai structurii. Motivul este acela ca Republica Moldova nu a indeplinit inca o serie de exigente ale Consiliului, iar decizia finala urmeaza sa fie luata la finele lunii mai, in cadrul Adunarii Generale a Consiliului Birourilor Carte Verde.
"Sunt cerinte care se refera la organizarea interna a Biroului National al Asiguratorilor de Autovehicule din Moldova (BNAA) care este total instabila, lipsa accesului managementului BNAA la resursele financiare ale biroului si faptul ca emitentii Carte Verde din Moldova nu au depus garantia financiara externa in valoare de 4,25 milioane de euro in contul unei banci straine, conform cerintelor Consiliului Birourilor. Astfel, avand in vedere ca Moldova este monitorizata de Consiliul Birourilor, emitentii de polite Carte Verde sunt obligati sa depuna o garantie bancara externa, iar aceasta cerinta nu a fost respectata", a declarat, pentru 1asig.ro,presedintele Consiliului Birourilor Carte Verde, Mariusz Wichtowski. 
 
Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a anuntat ca, incepand cu 1 martie 2015, proprietarii autovehicule inmatriculate in Romania vor fi nevoiti sa achite, la intrarea in regiunea transnistreana a Republicii Moldova, contravaloarea unei polite de asigurare de raspundere civila auto eliberata de „autoritatile” de facto. "Politele de asigurare vor putea fi obtinute la intrarea in regiunea transnistreana, de la asa-zisul „serviciu vamal” de la Tiraspol, care va incasa si contravaloarea acestora. De la data de 1 martie 2015 nu vor mai putea fi utilizate, in regiunea transnistreana a Republicii Moldova, „cartile verzi” eliberate de companiile romanesti de asigurari sau politele de asigurare emise de companiile de profil din Republica Moldova", se arata intr-un comunicat al MAE.
 
Surse: