CMSPortletBroker.$cloned.Articole.2224

I. Mini-ghid de supravietuire in caz de cutremur: Ce faceti daca va surprinde cutremurul cand sunteti acasa?

cutremur

Cel mai important este sa ne pastram calmul, sa nu intram in panica si sa incercam sa-i linistim si sa-i protejam pe ceilalti membri ai familiei. Cum facem asta? In cele ce urmeaza vom prezenta cateva sfaturi importante cu privire la comportamentul potrivit intr-o astfel de situatie.
 
1. Nu parasiti locuinta in cazul in care sunteti intr-o cladire cu mai multe etaje. Exista riscul ca tocmai faza puternica a miscarii seismice sa va surprinda pe scari, in lift, holuri sau paliere, in aglomeratie si panica. Scarile sunt elemente de constructie foarte sensibile si, chiar daca ar rezista, deplasarea persoanelor pe scari sub efectul oscilatiei seismice este extrem de periculoasa.
 
2.Chiar daca iesirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuinta situata la parter ar fi posibila, afara sunt multe alte riscuri: se pot desprinde din cladiri calcane si cosuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.
 
3. In consecinta, cel mai bine este sa ramaneti in locuinta, departe de ferestre care se pot sparge. Va puteti proteja sub o grinda, toc de usa solid, sub un birou sau o masa suficient de rezistenta pentru a va feri de caderea unor obiecte.In lipsa unor astfel de posibilitati, va puteti proteja stand la podea langa un perete solid, pe genunchi si coate, cu fata in jos. Cu palmele impreunate va puteti proteja capul si ceafa, iar cu antebratele, pe lateral, capul.
 
4. Este recomandat, daca este posibil, sa inchideti sursele de foc cat puteti de repede, iar daca a luat foc ceva, interveniti imediat dupa ce a trecut socul puternic.
 
5. Evitati aglomeratia, imbulzeala, iar daca puteti, deschideti usa locuintei spre exterior, spre a preveni blocarea acesteia, in vederea evacuarii dupa terminarea miscarii seismice.