CMSPortletBroker.$cloned.Articole.2183

Ce se intampla daca intarzii cu plata ratelor la asigurarea Casco?

casco

Asiguratorii ofera clientilor posibilitatea de plata in rate a primei de asigurare la polita de asigurare facultativa Casco. Atunci cand avem de-a face cu o polita incheiata pe un an, de cele mai multe ori, plata se poate face in doua rate sau in patru rate.
 
In ultimii ani, unele companii de asigurari ofera chiar si posibilitatea de plata lunara primelor de asigurare Casco.
 
In aceste cazuri, insa, clientii scot mai multi bani din buzunar decat daca ar plati prima de asigurare intr-o singura transa intrucat nu mai beneficiaza de reducerea acordata de asigurator pentru plata integrala (de obicei aceasta reducere este intre 5-10% din prima anuala).
 
Este foarte important pentru client sa-si plateasca la timp rata de asigurare Casco intrucat, in caz contrar, risca sa ramana fara acoperire in cazul producerii unei daune.
 
Prima rata trebuie platita obligatoriu la incheierea contractului de asigurare, iar ratele urmatoare pana la datele scadente mentionate in polita In caz de neplata la scadenta a unei rate, asiguratorii mai acorda de obicei clientilor si o perioada de gratie Astfel, de cele mai multe ori, asiguratului i se da posibilitatea de a achita prima restanta in termen de 15 zile de la scadenta ratei respective, asigurarea ramanand in vigoare pana la expirarea acestui termen.
 
Insa daca rata de prima nu este platita nici in termenul de gratie de 15 zile de la scadenta, asigurarea este suspendata. Suspendarea valabilitatii asigurarii se face retroactiv, incepand cu ziua imediat urmatoare datei scadente a ratei restante.
 
Asta inseamna ca, daca asiguratul are o dauna chiar si in prima zi de dupa scadenta de plata, asiguratorul nu ii va plati despagubiri in cazul in care plata ratei restante nu se face pana la expirarea perioadei de gratie. Mai mult, suspendarea valabilitatii asigurarii se face fara sa fie necesara vreo notificare sau alta formalitate prealabila.
 
Pentru ca asigurarea sa reintre in vigoare dupa expirarea perioadei de gratie, nu este suficient ca asiguratul sa plateasca prima restanta, ci este necesara efectuarea unei inspectii de risc, in urma careia sa reiasa ca autoturismul nu a suferit avarii in perioada respectiva. Asigurarea redevine valabila la orele 24 ale zilei cand aceste doua conditii (plata ratei restante si efectuarea inspectiei de risc) sunt indeplinite cumulativ.
 
Iti recomandam sa citesti cu atentie toate prevederile din contractul de asigurare precum si pe cele din conditiile de asigurare, pentru a sti ce ai de facut ca sa iti respecti obligatiile care conditioneaza valabilitatea politei tale Casco.