CMSPortletBroker.$cloned.Articole.2235

Ai plecat la drum cu masina in Europa? Iata care sunt limitele de viteza si alcoolemie din alte tari

calatorie

Cand conducem autoturismul in strainatate, este bine sa ne informam inainte de plecare despre legislatia rutiera din tarile pe care vrem sa le vizitam. Printre cele mai importante aspecte de legislatie rutiera se numara cele legate de limitele de viteza de pe drumurile publice, precum si de gradul de alcoolemie tolerat la volan. Ultimul lucru pe care ni-l dorim in vacanta este sa primim amenzi si sa fim nevoiti sa dam declaratii la politie, sau, mai rau, sa fim retinuti de politie si sa ni se intocmeasca dosar penal.
 
Potrivit AA Ireland, cea mai aspra limita de viteza in localitate din Europa este cea din Gibraltar, de doar 30 km/h. In Malta, limita de viteza in localitate este de 40 km/h. In cele mai multe state europene, limita de viteza in localitate este de 50 km/h. Exceptie fac Slovacia si Andorra fiind mai tolerante, cu limite de 60 km/h.
 
Pe soselele din afara localitatilor, tot Gibraltarul si Malta se claseaza pe primele doua locuri in topul severitatii, cu limite de 50 km/h, respectiv 64 km/h. In Suedia, limita este de 70 km/h, iar in Elvetia, Liechtenstein, Norvegia, Olanda, Macedonia, Ungaria, Finlanda, Danemarca, Cipru si Croatia de 80 km/h. In majoritatea tarilor europene, limita de viteza este de 90 km/h. Cele mai tolerante state sunt Austria, Germania si Irlanda, care le permit soferilor sa accelereze pana la 100 km/h.
 
Cea mai mica limita de viteza pe autostrada din Europa nu este cea din Gibraltar si nici cea din Malta, din simplul motiv ca cele doua state liliputane nu au autostrazi. La acest capitol, pe primul loc se afla Norvegia, cu o limita de doar 90 km/h, urmata de Cipru, cu 100 km/h. Limite de viteză de 110 km/h pe autostrada sunt in vigoare in Danemarca, Spania si Suedia.Cele mai multe state din Europa au limite de viteza pe autostrada de 120 km/h. Maximul legal admis pe continent este de 130 km si este valabil in Austria, Croatia, Cehia, Elvetia, Franta, Germania, Italia, Polonia, Slovenia si Slovacia.
 
Cat priveste alcoolul la volan, potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Cehia,Slovacia si Ungaria au toleranta zero. Cele mai aspre limite generale de alcoolemie sunt cele din Estonia, Norvegia, Polonia si Suedia, de 0,02%. Limite de 0,03% sunt in vigoare in Serbia si Republica Moldova. Cele mai multe state europene au limite de alcoolemie de 0,05%, Malta fiind cea mai toleranta tara cu o limita de 0,08%.
 
De retinut ca, intr-o serie de state din Europa, limitele legale de alcoolemie pentru soferi tineri/incepatori sau profesionisti sunt mai stricte decat cele generale.Este cazul Austriei (0,01% pentru soferii tineri/incepatori sau profesionisti fata de o limita generala de 0,05%),  Greciei (0,02% versus 0,05%) sau Italiei si Germaniei (toleranta zero versus 0,05%).
 
Informeaza-te si fii prudent!