CMSPortletBroker.$cloned.Comunicate.2308

ASF modifica Norma RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis sa elimine din Norma RCA prevederea prin care reducerile comerciale pentru clienti nu puteau depasi un plafon de 10% si le-a interzis asiguratorilor sa foloseasca indici de incarcare, coeficienti de majorare sau de corectie ori alte instrumente de ajustare a tarifelor care sa nu fie fundamentate statistic si actuarial, potrivit unei informari ASF.

Asadar, asiguratorii au libertatea de a acorda orice discount de pret consumatorilor cu un istoric de daunalitate bun.

Autoritatea a anuntat ca, in ultimele luni, a adoptat un set de masuri pe termen scurt si mediu pentru solutionarea problemelor mentionate in Protocolul incheiat pe 22 decembrie 2015 cu reprezentantii transportatorilor, avand ca obiectiv final reasezarea pietei RCA pe baze sanatoase.

In plus, ca raspuns la solicitarile transportatorilor si pentru evitarea unor distorsiuni in fundamentarea tarifelor RCA, ASF a mai decis eliminarea componentei Carte Verde in cazul vehiculelor care, din cauza limitarilor tehnice sau juridice, nu pot circula in afara teritoriului Romaniei.

Reprezentantii Autoritatii spun ca prin masurile adoptate au cautat sa ia cele mai bune solutii si decizii care sa vina in sprijinul asiguratilor RCA. Conform acestora, demersurile de imbunatatire a reglementarilor vor continua in lunile urmatoare, punandu-se accent pe solutionarea problemelor de natura tehnica si pe elaborarea legislatiei secundare care sa sprijine si sa detalieze mecanismele si regulile incluse in noul proiect de lege privind asigurarile auto din tara noastra.