CMSPortletBroker.$cloned.Comunicate.2291

CARDUL DE SANATATE - Cateva informatii pe care e bine sa le stii!

De la inceputul lunii septembrie 2015, cardul de sanatate a devenit unicul instrument prin care se pot deconta si valida serviciile medicale pentru persoanele asigurate in sistemul public de sanatate. Cei care au cardul de sanatate eliberat trebuie, prin urmare, sa il prezinte medicului sau farmacistului.
 
Persoanele care nu au intrat inca in posesia cardului pot sa verifice daca li s-a emis acest document prin accesarea serviciului pus la dispozitie de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) la adresa: http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html. Daca, in urma verificarii pe site-ul CNAS, ati aflat ca nu aveti cardul emis, puteti beneficia de servicii medicale de sanatate fara prezentarea acestuia.
 
Ce date contine cardul de sanatate?
 
Cardul de sanatate contine doar datele de identificare ale persoanei asigurate: numele si prenumele asiguratului, codul unic de identificare in sistemul de asigurari sociale de sanatate, numarul de identificare al cardului national de asigurari sociale de sanatate (CID), data nasterii asiguratului si, nu in ultimul rand, termenul de valabilitate al cardului, respectiv 5 ani.
 
Doar la cererea dumneavoastra, medicul de familie poate inscriptiona suplimentar pe cardul de sanatate date medicale.
 
Cum activati cardul de sanatate?
 
Activarea cardului de sanatate se va face la orice furnizor de servicii medicale - cabinet de medicina de familie, spital, ambulatoriu, laborator - la care asiguratul apeleaza prima data dupa primirea cardului. Asadar, nu este necesar ca asiguratul sa mearga special la medic pentru activarea cardului.
 
Operatiunea de activare dureaza maxim 30 de secunde si consta in inlocuirea codului PIN initial al cardului (000) cu un cod din patru cifre ales de asigurat. Codul PIN ramane in proprietatea dumneavoastra, la fel si cardul.
 
Cand trebuie sa utilizati cardul de sanatate?
 
Odata activat, cardul de sanatate va fi prezentat ori de cate ori apelati la medicii sau farmacistii aflati in contract cu casa de asigurari de sanatate pentru servicii medicale sau farmaceutice.
Utilizarea documentului este dovada ca asiguratul a fost prezent la furnizorul de servicii medicale. Doar asa se valideaza serviciul de care a beneficiat, in vederea decontarii din fondul de asigurari sociale de sanatate.
 
Pentru serviciile medicale de urgenta nu este necesara utilizarea cardului de sanatate.
 
Ce facem daca pierdem cardul de sanatate?
 
Persoanele care au pierdut sau distrus acest document, vor cere eliberarea unui nou card la CNAS in evidenta careia se afla. Acestia vor achita o taxa care in prezent este de 15,5 lei, reprezentand contravaloarea emiterii noului card. Pana la primirea acestuia veti beneficia de servicii medicale in baza unei adeverinte de inlocuire a cardului de sanatate.