CMSPortletBroker.$cloned.Comunicate.2258

Cum sunt reglementate fondurile mutuale pentru gestionarea unor riscuri in agricultura

Constituirea de fonduri mutuale de asigurare in domeniul agriculturii reprezinta o practica la care fermierii din multe alte state, precum Franta, Marea Britanie etc., apeleaza de zeci de ani. Scopul acestor fonduri mutuale este de a veni in completarea ofertei societatilor de asigurari. 
 
Daca pentru culturile agricole, asiguratorii acopera riscurile de incendiu, ploaie torentiata, furtuna, grindina, alunecare teren, inghet timpuriu / tarziu de toamna / primavara, fondurile mutuale vor putea despagubi, in plus, agricultorii si pentru daunele produse de organisme daunatoare plantelor, incidente de mediu si fenomene climatice nefavorabile, precum seceta, inundatia, baltirea etc.
 
In luna martie 2015, in Monitorul Oficial nr. 169 a fost publicata Norma Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 5/2015, ("Norma") privind avizarea fondurilor mutuale pentru gestionarea unor riscuri in agricultura.
 
Noile reglementari cuprinse in aceasta Norma stabilesc conditiile si documentele in baza carora Autoritatea de Supraveghere Financiara acorda avizul prealabil in vederea inregistrarii in Registrul asociatiilor si fundatiilor si avizul de functionare a fondurilor mutuale pentru gestionarea unor riscuri in agricultura.
 
Astfel, conform Normei ASF, fondul mutual pentru gestionarea unor riscuri in agricultura are drept scop unic asigurarea membrilor afiliati in vederea acordarii de plati compensatorii acestora pentru pierderile economice cauzate de producerea unor evenimente precum:
(a) fenomene climatice nefavorabile,
(b) boli ale animalelor,
(c) organisme daunatoare plantelor si masurile aplicate in scopul eradicarii si prevenirii raspandirii acestora si
(d) incidente de mediu.
 
 
In privinta conducerii fondurilor, Norma prevede ca aceasta va fi reprezentata de un Consiliu director al Fondului, format din 5 membri, care asigura punerea in executare a hotararilor adunarii generale si imputerniceste un Comitet executiv care poate incheia acte juridice si va indeplini orice alte atributii prevazute in statut sau stabilite de adunarea generala. Comitetul executiv este condus de catre un director general in baza unui contract de mandat, care nu poate depasi 4 ani.
 
Printre prevederile ale reglementarilor in domeniu se numara si faptul ca, pentru a fi acreditate, fondurile mutuale pentru gestionarea unor riscuri in agricultura trebuie sa intruneasca cumulativ urmatoarele criterii:
(i) sa reprezinte toate sectoarele agricole,
(ii) sa aiba reprezentare in toate judetele si
(iii) sa aiba membri care exploateaza peste 30% din suprafata arabila a Romaniei, inclusiv echivalentul in UVM (unitate vita mare) al animalelor detinute.
 
Nu in ultimul rand, precizam ca sursele compensatiilor finaciare ce vor putea fi platite de Fondurile mutuale pentru gestionarea unor riscuri in agricultura pot proveni din:
1)  - contributia Uniunii Europene si de la bugetul de stat,
2)  - din contributia individuala a membrilor,
3)  - din imprumuturi bancare incheiate in conditii de piata;
4) - din sume recuperate de la tertul vinovat de pierderile economice ale unui membru care a primit compensatii pentru aceste pierderi de la Fond.
 
Datorita schimbarilor climatice majore din ultimele decade, despre care specialistii in mediu si nu numai vorbesc tot mai des si cu tot mai multa ingrijorare, fenomene precum seceta, inundatia si baltirea nu mai constituie, din pacate, exceptii. La fel si in cazul bolilor animalelor sau al organismelor daunatoare plantelor. Pe scurt, acestea sunt niste riscuri potentiale, care nu pot fi lasate la voia intamplarii de catre niciun agricultor, fiind necesara protejarea atat prin asigurare, cat si prin ajutorul oferit de fondurile mutuale pentru gestionarea unor riscuri in agricultura. Este bine de stiut ca exista alternative, solutii de protectie financiara si acolo unde oferta asiguratorilor isi inceteaza acoperirea.
 
Prin constituirea Fondurilor mutuale in Romania, speram ca vom ajunge la rezultate asemenatoare celor inregistrate de Franta, aceasta fiind singura tara care a raportat atragerea de fonduri europene in cuantum de 84 milioane de euro in perioada 2010-2013, potrivit raportului special nr. 10/2013 al Curtii de Conturi Europene.