CMSPortletBroker.$cloned.Comunicate.2278

FALIMENTUL ASTRA - Ce trebuie sa stim?

Ieri, 26 august 2015, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis retragerea autorizatiei de functionare si intrarea in procedura de faliment a Societatii Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A. (ASTRA). Puteti consulta aici comunicatul ASF, in care sunt anuntate toate acestea. 

In calitate de consultant si broker de asigurari, consideram necesar sa punem la dispozitia publicului larg cateva informatii care pot fi foarte utile – atat in cazul in care aveti polite de asigurare incheiate la ASTRA, cat si in cazul in care sunteti prejudiciat de catre o persoana care are o polita de asigurare, de exemplu raspundere civila auto (RCA), incheiata la ASTRA. 

1. Politele de asigurare emise de ASTRA sunt in continuare valabile pana la data expirarii mentionata, de altfel, in ele. 

2. In cazul in care are loc un eveniment asigurat in politele respective, dosarele de dauna vor fi instrumentate si platite de Fondul de Garantare a Asiguratilor (Fondul). Acesta este un fond de protectie constituit prin contributia tuturor societatilor de asigurare autorizate de ASF si este destinat platilor de despagubiri catre asigurati, beneficiarii asigurarii sau terte persoane pagubite in cazul in care o societate de asigurare se afla in stare de insolvabilitate. 

3. Despagubirile platite de Fond sunt insa limitate la suma de 450.000 lei pentru fiecare creditor al unei societati aflate in faliment. Creditorul unei societati aflate in faliment poate fi: 
a. un asigurat / o persoana asigurata, 
b. un beneficiar / o persoana in favoarea careia este cesionata o asigurare, 
c. o terta persoana pagubita in cazul unei asigurari de raspundere civila. 

4. Dupa ce a fost declarata starea de insolventa a societatii de asigurare, Fondul procedeaza dupa cum urmeaza
a. preia dosarele de dauna si evidentele tehnico-operative si contabile aferente acestor dosare; 
b. intocmeste listele potentialilor creditori de asigurari ai societatii de asigurari aflata in stare de insolvabilitate, in baza documentelor preluate de la societatea de asigurari; 
c. publica listele potentialilor creditori de asigurari intr-un ziar de circulatie si pe site-ul Fondului. 

5. Pentru a recupera o creanta (despagubire) de la Fond, creditorul une societati aflate in faliment trebuie sa depuna o Cerere de plata insotita de declaratia persoanei pagubite, de documente doveditoare ale creantei si o copie a actului de indentitate. Formularele pentru cererile de plata si modul de completare a acestora le gasiti pe site-ul Fondului, la adresa http://www.asf-fga.ro/faq

6. Pasii pe care ii urmeaza un dosar de dauna complet sunt urmatorii:
pas 1 – inregistraea Cererii de plata, insotita de decumentele justificative;
pas 2 – intocmirea dosarului de dauna si verificarea cererii si a tuturor documentelor si inscrisurilor justificative cu privire la creanta solicitata;
pas 3 – propunerea de plata si avizarea dosarului de dauna de catre toate departamentele din cadru Fondului de Garantare (daune, juridic, economic);
pas 4 – aprobarea dosarului de dauna de catre Comisia speciala constituita conform Legii 503/2004;
pas 5 – plata dosarului de dauna catre creditorul de asigurari. 

7. Plata creditorilor de asigurari de catre Fond se va efectua de la data ramanerii irevocabile a hotararii de deschidere a procedurii de insolventa. 

In cele din urma, dar foarte important, la alegerea asiguratorului RCA va recomandam sa tineti cont de informatiile publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara cu privire la societatile de asigurare. 

De exemplu, din Raportul “Evaluarea activelor si pasivelor si testul de stres al pietei asigurarilor din Romania” (pe care il puteti consulta aici) reiese faptul ca, in afara de societatea ASTRA, sunt si alte societati care detin capitaluri proprii negative, nu respecta fondul minim de siguranta, marja de solvabilitate si normele aplicabile acoperirii rezervelor tehnice cu activele admise.