CMSPortletBroker.$cloned.Comunicate.2322

Tarifele maxime pentru RCA-ul transportatorilor, aprobate de ASF

Consiliul Autoritatatii de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat tarifele maxime pentru RCA-ul transportatorilor, intr-o sedinta speciala care a avut loc luni, 17 octombrie a.c.. Tarifele maxime stabilite de ASF, potrivit legii, vor fi transmise Ministerului Finantelor Publice, urmand ca acestea sa fie aprobate de Guvern.

Asadar, pentru un autovehicul de transport marfa care are masa maxima autorizata peste 16 tone, detinut de o persoana juridica, se va plati o prima de asigurare RCA maxima de 7.534  lei, iar in cazul autovehiculelor de transport de persoane cu o capacitate de peste 40 de locuri pretul RCA maxim este de 6.600 lei.

Pe segmentul autovehiculelor cu o capacitate cilindrica intre 1.201-1.400 cmc, detinute de persoane fizice din categoria de varsta 31-40 de ani, tariful de prima maxim este de 610 lei.

Preturile RCA pentru transporatori au fost determinate pe baza metodologiei adoptate de Consiliul ASF pe data de 5 octombrie, in urma unui proces de consultare publica, iar calculele respecta atat prevederile OUG 54/2016, cat si practicile actuariale general acceptate in industria asigurarilor.

Formula de calcul cuprinde frecventa daunelor, dauna medie, dauneleproduse, dar neraportate (IBNR), inflatia daunelor si incarcarea de siguranta, care determina prima de risc, la care se adauga cheltuielile de achizitie si administrare, fixe si variabile, precum si incarcarea de Bonus/Malus (15%) si cota de profit (1%).

Sursa: asfromania.ro